Ordonanţă nr. 45/1997 din 28/08/1997
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 223 din 29/08/1997
privind înfiinţarea Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A.
În temeiul art. 1 lit. h) din Legea nr. 134/1997 pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României emite următoarea ordonanţă:
Art. 1. – Se înfiinţează Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A., cu sediul în Bucureşti, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti km. 16,5 prin reorganizarea Societăţii Comerciale „Compania de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A.
Art. 2. – (1) Capitalul social al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. este deţinut de: – statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin preluarea cotei de capital social administrată de Fondul Proprietăţii de Stat; – Societatea de Investiţii Financiare Muntenia; – alţi acţionari persoane fizice.
(2) Cotele de capital social deţinute de fiecare dintre acţionarii sus-menţionaţi sunt cele rezultate în urma aplicării prevederilor Legii nr. 58/1991 privind privatizarea societăţilor comerciale, ale Legii nr. 55/1995 pentru accelerarea procesului de privatizare, cu modificările ulterioare, precum şi ale Hotărârii Guvernului nr. 12/1997.
Art. 3. – Capitalul social aferent cotei deţinute de stat la Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A. va putea fi privatizat în întregime, potrivit legii.
Art. 4. – Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. are ca obiect de activitate executarea de transporturi aeriene interne şi internaţionale, de călători, de bagaje, de mărfuri şi poştă, prin curse regulate şi charter, precum şi prestaţii legate de transportul aerian, respectiv comercializarea în regim „duty-free”, handling, catering, transport terestru în continuarea transportului aerian şi alte activităţi stabilite prin statutul societăţii.
Art. 5. – (1) Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. poate participa cu capital, în condiţiile legii, la constituirea de societăţi comerciale cu obiect de activitate similar, împreună cu persoane fizice şi/sau juridice române sau străine, de drept privat. Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. nu poate să participe la societăţi comerciale cu obiect de activitate fabricarea de material aeronautic.
Art. 6. – Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. se află în coordonarea Ministerului Transporturilor, ca autoritate publică în domeniul transporturilor.
Art. 7. – (1) Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. este condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii statului şi ai celorlalţi deţinători de acţiuni.
(2) Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor se numesc prin ordin al ministrului transporturilor.
(3) Atribuţiile şi componenţa adunării generale a acţionarilor sunt prevăzute în statutul societăţii.
Art. 8. – (1) Adunarea generală a acţionarilor alege consiliul de administraţie al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. Până la finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., în conformitate cu prevederile art. 3 din prezenta ordonanţă, reprezentanţii statului în consiliul de administraţie, precum şi preşedintele consiliului de administraţie se numesc prin ordin al ministrului transporturilor.
(2) Consiliul de administraţie al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. va avea iniţial în componenţa sa şi câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor, al Consiliului Reformei şi al Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia.
Art. 9. – (1) Preşedintele consiliului de administraţie este şi directorul general al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. (2) Atribuţiile consiliului de administraţie şi ale preşedintelui acestuia se stabilesc prin statutul societăţii.
Art. 10. – (1) Membrii consiliului de administraţie al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. sunt numiţi pe o perioadă de 4 ani.
(2) Mandatul membrilor consiliului de administraţie încetează, de drept, în cazul în care pierd calitatea pe care au avut-o la numire sau atunci când devin incompatibili ca administratori. (3) În cazurile prevăzute la alin. 2, înlocuitorii respectivilor membri ai consiliului de administraţie îndeplinesc atribuţiile corespunzătoare, până la expirarea mandatului acordat membrilor înlocuiţi.
Art. 11. – Membrii consiliului de administraţie al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., precum şi preşedintele acestuia trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: – să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România; – să aibă capacitate deplină de exerciţiu; – să nu deţină calitatea de deputat sau de senator.
Art. 12. – (1) Funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcţii pentru care se acordă sau nu drepturi salariale ori indemnizaţii, într-o altă societate comercială, cu excepţia societăţilor comerciale la care Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. deţine poziţia de control sau majoritară. (2) Deţinerea unei astfel de funcţii se poate face numai cu aprobarea adunării generale a acţionarilor de la Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A.
Art. 13. – Consiliul de administraţie al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. supune aprobării Ministerului Transporturilor, în calitate de reprezentant al statului, strategia de dezvoltare a companiei pe termen scurt, mediu şi lung, având în vedere planul de restructurare şi retehnologizare a acesteia, până la finalizarea procesului de privatizare a companiei.
Art. 14. – Până la finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., consiliul de administraţie al acesteia va prezenta spre avizare Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor programele generale ale angajamentelor de plată eşalonate pe mai mulţi ani, bugetul anual de venituri şi cheltuieli, precum şi proiectele complementare din cursul anului, care vor fi supuse aprobării Guvernului.
Art. 15. – (1) Până la finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., consiliul de administraţie supune avizării Ministerului Finanţelor şi Ministerului Transporturilor, precum şi aprobării Guvernului programul de investiţii, de retehnologizare, de achiziţionare de material aeronautic, al liniilor aeriene ce urmează a fi exploatate, o dată cu bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei.
(2) Finanţarea programului de investiţii, de retehnologizare şi de achiziţionare de material aeronautic al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., aprobat de Guvern, se asigură din surse proprii, credite bancare şi, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.
(3) Pentru achiziţionarea de aeronave noi de alte tipuri decât cele aflate în dotare, se va solicita avizul Ministerului Apărării Naţionale.
Art. 16. – În vederea asigurării necesităţilor statului în situaţiile care implică apărarea şi siguranţa naţională, precum şi ordinea publică, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” -S.A. va încheia protocoale cu ministerele interesate.
Art. 17. – (1) Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. acoperă din veniturile proprii cheltuielile de exploatare, financiare şi excepţionale.
(2) Obligaţiile care îi sunt impuse din serviciile prestate în interesul statului vor face obiectul unor convenţii prealabil încheiate, potrivit caietelor de sarcini, între companie, pe de o parte, şi solicitant, pe de altă parte.
Art. 18. – (1) Pentru consolidarea financiară a Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, obligaţiile de plată reprezentând impozit pe redevenţă şi impozit pe dobânzi, restante la data de 31 iulie 1997, prevăzute în anexă, se eşalonează la plată pe o perioadă de 3 ani în rate egale anuale, până la 15 august a fiecărui an, iar majorările de întârziere calculate pentru neplata în termen a acestora până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se scutesc de la plată. Pe perioada eşalonării la plată nu se datorează majorări stabilite conform legii.
(2) Nerespectarea obligaţiilor care îi revin debitorului, prevăzute la alineatul precedent, conduce la pierderea valabilităţii înlesnirilor la plată acordate, la calcularea majorărilor de întârziere pentru întreaga perioadă şi la executarea silită pentru suma neplătită.
(3) Obligaţiile de plată restante la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe către regiile autonome Autoritatea Aeronautica Civilă Română şi Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian se vor transforma în acţiuni ce urmează a fi cotate pe piaţa bancară.
Art. 19. – Sumele achitate până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, de către Ministerul Finanţelor, reprezentând ratele, dobânzile şi comisioanele aferente creditelor externe contractate de Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A. pentru achiziţionarea de aeronave, se transformă în capital şi majorează capitalul social al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A.
Art. 20. – (1) Statul român, prin bugetul de stat anual aprobat pentru Ministerul Transporturilor, preia pentru Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. obligaţiile de plată ale acesteia, nescadente până la data prezentei ordonanţe, conform condiţiilor şi perioadelor prevăzute în contractele aflate în derulare pentru achiziţionarea de aeronave, pentru întreaga sumă a împrumutului, împreună cu dobânzile şi comisioanele aferente contractate de la bănci sau alte instituţii de credit.
(2) Contravaloarea plăţilor efectuate conform prevederilor alin. 1, precum şi a celor ce se vor achita în continuare de stat pentru achiziţionarea de aeronave noi se transformă în capital şi majorează capitalul social al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A.
(3) Sumele achitate de către stat pentru realizarea programelor de investiţii, retehnologizare şi achiziţionare de material aeronautic ale Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, în conformitate cu prevederile art. 15 din prezenta ordonanţă, se transformă la finele fiecărui an în capital şi majorează capitalul social al Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A.
(4) Societatea Comercială „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A. va emite acţiuni nominative în favoarea statului român, până la cuantumul sumelor reprezentând plăţile efectuate de către stat. Concomitent se va proceda la majorarea capitalului social privat, prin vânzare de acţiuni. (5) Vânzarea acţiunilor nominative se va face conform legii, contravaloarea acestora făcându-se venit la bugetul de stat, prin Ministerul Finanţelor.
Art. 21. – În cazul dizolvării Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A., statul român are dreptul să preia de la aceasta contravaloarea capitalului social, partea statului, fără afectarea drepturilor celorlalţi creditori ai societăţii.
Art. 22. – (1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Transporturilor, Consiliul Reformei şi Ministerul Finanţelor vor supune spre aprobare Guvernului Statutul Societăţii Comerciale „Compania naţională de transporturi aeriene române TAROM” – S.A.
(2) Ministerul Finanţelor va introduce influenţele rezultate din aplicarea prezentei ordonanţe în bugetul de stat anual prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Art. 23. – Prezenta ordonanţă intră în vigoare după 30 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.
Art. 24. – La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1.321/1990 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale pe Acţiuni „Compania de transporturi aeriene române – TAROM” – S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 din 9 ianuarie 1991.
PRIM MINISTRU
VICTOR CIORBEA
Contrasemnează:
Ministrul transporturilor,
Traian Băsescu
Ministru de stat, ministrul reformei,
Ulm Spineanu
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Mircea Ciumara
Preşedintele Fondului Proprietăţii de Stat,
Sorin Dimitriu
Preşedintele
Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia,
Teodor Mihăilescu
Bucureşti, 28 august 1997. Nr. 45.