Politica de mediu TAROM
Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A. înţelege că schimbările climatice sunt reale şi necesită acţiuni imediate.
Având în vedere provocările climatice cu care se confruntă societatea astăzi, considerăm că este responsabilitatea noastră să accelerăm tranziția noastră energetică și să contribuim la eforturile de transformare către aviația sustenabilă.
Îmbrățișăm obiectivul adoptat de comunitatea internațională ca lumea să devină „verde” până la jumătatea secolului. Depunem eforturi și alocăm resurse pentru a atinge un obiectiv ambițios de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050.
Pentru a atinge aceste ţinte, strategia noastră se împarte în trei direcții principale:
- Reînnoirea flotei
Înlocuirea treptată a aeronavelor din flotă cu modele de generație nouă, mai curate și mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, este una dintre măsurile noastre cheie.
Astfel au fost retrase din operare aeronavele de tip ATR42-500 cu o vechime de peste 20 de ani și înlocuite cu aeronavele ATR72-600 de generație nouă, acest tip de aeronava fiind cea mai eficientă aeronavă regională din punct de vedere al consumului de combustibil.
În prezent este în curs reînnoirea flotei B737 prin introducerea în operare a aeronavelor B737-MAX mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și cu un impact redus asupra mediului.
În medie estimăm o reducere cu cel puțin 15% a consumului de combustibil, implicit reducerea emisiilor de CO2 prin introducerea în operare a aeronavelor de generație nouă.
- Utilizarea combustibilului de aviație sustenabil (SAF)
Combustibilul sustenabil de aviație (SAF) este, de asemenea, una dintre cele mai promițătoare pârghii care ne va ajută să ne reducem emisiile de CO₂, cu cel mai mare impact pentru reducerea emisiilor de CO₂.
Astfel, procentul de SAF inclus în combustibilul de aviație, trebuie să fie de minim 2% începând cu 2025, care va crește la 6% în 2030, 32% în 2040 și, în cele din urmă, 63% în 2050.
- Eficientizarea consumului de combustibil
Eficientizarea consumului se poate realiza atât în zbor prin optimizarea planului de zbor cât și la sol prin optimizarea timpului de rulare și utilizarea unui singur motor, utilizarea surselor de alimentare electrice de la sol (GPU) pentru a asigura funcționarea sistemelor de bord în timpul staționării.
Pe lângă cele trei direcții menționate mai sus, TAROM își consolidează angajamentul prin acțiuni complementare, cum ar fi utilizarea la bordul aeronavelor noastre exclusiv a ambalajelor reciclabile. De asemenea, luăm măsuri pentru a limita producția de deșeuri și pentru a crește cantitatea de deșeuri reciclate.
Prin integrarea dezvoltării durabile în activitățile și operațiunile noastre, ne străduim să sprijinim Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (așa cum sunt definite de Națiunile Unite) care se încadrează în sfera noastră de activitate.
Emisii CO2- Legea Grenelle
Legea Grenelle din Franta cere companiilor de transport să informeze beneficiarii serviciilor cu privire la emisiile de CO2 aferente transportului de mărfuri si persoane. Aceasta se aplică tuturor serviciilor de transport, care provin sau se finalizează într-un aeroport francez .
În conformitate cu Legea Grenelle, TAROM furnizează informatii cu privire la emisiile de CO2 pentru anumite zboruri cu plecare la/de la un aeroport francez.
Mai multe informaţii aici.
TAROM – GÂNDIM VERDE, CA SA PASTRAM CERUL ALBASTRU
Provocările impactului produs de aviaţie asupra mediului sunt strâns legate de calitatea vieţii şi dezvoltarea durabilă, necesară garantării unui mediu curat pentru generaţiile viitoare.
SUSTAINABLE FLIGHT
Cursa către o industrie aviatică mai sustenabilă începe cu TAROM și SkyTeam, de Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică.
Ediția a doua a provocării „SkyTeam Sustainable Flight Challenge” are loc în perioada 15-28 mai 2023. Compania TAROM dedică primul zbor sustenabil din provocarea SkyTeam diversității biologice din Delta Dunării, una dintre cele mai cunoscute minuni naturale din lume. Este un gest simbolic pe care TAROM a ales să-l facă de Ziua Internațională pentru Diversitate Biologică, 22 mai, pentru a atrage atenția asupra datoriei pe care cu toții o avem de a proteja această comoară neprețuită.
Ne bucură nespus că TAROM se alătură acestei provocări cu trei premii câștigate in 2022. TAROM este „Compania aeriană cu cele mai scăzute emisii de CO2 pe distanță medie”, „Compania aeriană cu cel mai bun management al deșeurilor” și „Compania aeriană cu cea mai bună implicare a angajaților” în Provocarea Zborului Sustenabil.
Competiția amicală de anul acesta adună 22 de companii aeriene participante din toată lumea în jurul scopului de a construi o industrie aviatică mai sustenabilă. TAROM își propune să demonstreze din nou că poate să inoveze și să se autodepășească, grație echipelor de profesioniști din cadrul companiei care participă la această provocare.
Zborurile cheie mediu curier sunt RO415 și RO 416 București – Madrid și retur și zborurile scurt curier RO 237 și RO 238 cu destinația Budapesta.
De ce să zbori sustenabil?
Sustenabilitatea, sau dezvoltarea durabilă presupune în primul rând conștientizarea reală a impactului pe care activitatea ta îl are asupra mediului și comunității. De aceea, TAROM a demonstrat că poate să zboare în condiții maxime de siguranță și eficiență cu cele mai reduse emisii de CO2 pentru o cursă mediu curier. Un zbor mai sustenabil înseamnă un zbor mai ușor, mai eficient mai puțin poluant.
Numai împreună
Le mulțumim tuturor pasagerilor noștri care au înțeles mesajele pro-eficiență și pro-mediu lansate de TAROM cu ocazia SkyTeam Sustainable Challenge. Un bagaj mai ușor și mai bine organizat, înseamnă o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 pentru orice zbor, dar și reducerea timpilor de îmbarcare. Într-un cuvânt: eficiență.
Rezultatele obținute de TAROM se datorează inovațiilor echipei de specialiști și în egală masură dumneavoastră, PASAGERILOR. Vă mulțumim!
SkyTeam a organizat o competiție de idei și inovații cu scopul de a testa soluții realizabile pentru reducerea impactului de mediu al întregii industrii de transport aerian.
În 2022, provocarea SkyTeam a demonstrat că în condiții de eficientizare maximă companiile pot fi cu 32% mai sustenabile decât standardul industriei. Rezultatele se pot vedea aici.
Transmitem un mesaj de apreciere și succes pentru toți cei peste 1500 de participanți la SkyTeam Challenge 2023, din toate cele 22 de companii aeriene, parteneri ai alianței SkyTeam.
În final, dorim să mulţumim tuturor colaboratorilor interni şi externi implicaţi în acest proiect, care, prin acţiunile întreprinse contribuie la operarea zborurilor sustenabile.
Cu TAROM zburăm mai sus, mai ușor și mai sustenabil!
Apăsați aici pentru mai multe detalii despre ediția de anul acesta SkyTeam Sustainable Flight Challenge
Fiţi alături de TAROM în acest proiect!
Colaboratori: ROMATSA, AIHCB, Uplift Aviation